Obchodní vztahy České Republiky a Japonska - Hajnová, Marie; Gullová, Soňa, 1954-; Laschoberová, Libuše; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Japonsko představuje druhé největší národní hospodářství na světě hned po Spojených státech amerických a řadí se mezi nejvyspělejší státy. Japonská ekonomika se vyznačuje vysokým stupněm modernizace. I celosvětově proslulé japonské značky, kterými jsou například Canon, Fujitsu, Honda, JVC, Minolta, Mitsubischi, Nissan, Panasonic nebo třeba Toyota, zaručují kvalitu s výbornou zahraniční pověstí.Pro Českou republiku je Japonsko jedním z nejvýznamnějších partnerů na asijském kontinentu, a to jak v ekonomické, tak politické sféře. Ve vzájemných vztazích zaujímají tradičně významné postavení silné kulturní vazby. To je pochopitelné vzhledem k oblibě jak české kultury v Japonsku, tak tradičních forem japonského umění v České republice. Dochází rovněž k prohloubení oboustranné snahy zvýšit spolupráci v oblastech vědy, techniky, výzkumu a vývoje.Cílem této bakalářské práce je popsat a analyzovat hospodářské vztahy České republiky a Japonska. Zaměřila jsem se především na vývoj od počátku 21. století. Snažila jsem se zdůraznit též perspektivy možných pokračujících budoucích vztahů, či naopak se zaměřit na bariéry, které vzájemným vztahům nepřispívají a přinášejí komplikace.
Vedoucí práce: Soňa Gullová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses