Možnosti ekonomizace a netradičního využití kulturního dědictví v kontextu sociálně ekonomického rozvoje města. (Případová studie kláštera řádu sv. Voršily v Kutné Hoře) - Alexanderová, Linda (2009)
Cílem této bakalářské práce je poukázat na možnosti netradičního využití kulturních, zejména církevních, nemovitých památek a upozornit na přínos takového využití pro socioekonomický rozvoj města a regionu, kde se daný objekt nachází. Práce seznamuje s tradičními i netradičními způsoby využívání církevních objektů po roce 1989, a to obecně i na příkladu jedné z památek světového kulturního dědictví UNESCO -- Voršilského kláštera v Kutné Hoře. Popisuje tradiční význam tohoto církevního objektu pro cestovní ruch v Kutné Hoře a okolí, všímá si také využití této historické památky jakožto sídla katolického gymnázia a jeho přínosu pro město Kutná Hora. Neopomíná ani historicky starší funkci kláštera, jako jednoho ze sídel komunity sester voršilského řádu, ale také funkci objektu duchovního významu. Dále se práce zabývá netradiční ekonomickou funkcí kláštera, zejména jeho komerčním využitím pro soukromé podnikatelské subjekty. V neposlední řadě se práce věnuje možnosti aplikovat způsoby využití tohoto církevního objektu i na jiné kulturní nemovité památky v Kutné Hoře.