Financování československé armády ve 30. letech 20. století a její připravenost na možný vojenský konflikt - Bujna, Rudolf; Stellner, František, 1966-; Soběhart, Radek, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Po vzniku samostatného Československa, s jehož územím ne všechny sousední státy zcela souhlasily, bylo v první řadě nutno vybudovat silnou armádu, schopnou bránit národ před útoky zvenčí. Protože po první světové válce byly bojeschopné pouze dobrovolnické jednotky a skupiny legionářů, které se vracely z celé Evropy a Ruska, navíc nejednotně vyzbrojené vyžadovalo budování armády mnoho prostředků a diplomatických aktivit. Samotné její financování se v prvních osmi letech skládalo především z rozpočtových příspěvků, po reformě v roce 1927 pak také z tehdy založeného fondu, kvůli možnosti dlouhodobého plánování. V letech ohrožení se pak v důsledku nutnosti zvýšených výdajů na obranu proti expandujícímu Německu přešlo na financování pomocí dluhu, který výrazně pozvedl celkovou velikost československých závazků. Nakonec se pak znovu dostává na otázku připravenosti k boji a možnosti bránit se v konfliktu s Německým agresorem.
Vedoucí práce: František Stellner
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; armáda; bakalářské práce; armed forces; bachelor's theses