Přímá volba prezidenta v parlamentních systémech okolnosti a důsledky jejího zavedení ve vybraných evropských zemích - Kuta, Martin; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Přímá volba prezidenta je nutnou podmínkou prezidentského systému. Tato práce se zaměří na přímou volbu v parlamentních systémech, kde jsou prezidenti pouze formálními hlavami států a nemají pravomoci vést vlastní politiku. Na příkladu dvou zemí -- Finska a Slovenska -- bude práce zkoumat, k jakým proměnám v jejich politických systémech se zavedením přímé volby došlo. Dále se práce zaměří na sledování příčin a důsledků zavedení. Sledovány budou i probíhající konflikty uvnitř moci výkonné jako konsekvence rozdělených pravomocí mezi vládu a prezidenta. Hlavním tématem práce je, zdali se zavedením přímé volby může měnit charakter systému.
Vedoucí práce: Jan Němec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; Slovensko; Finsko; bakalářské práce; Slovakia; Finland; bachelor's theses