Hospodářská spolupráce České republiky s Nizozemskem na příkladu vybraných firem - Pluhařová, Marta; Zamykalová, Miroslava, 1949-; Petruš, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
V prvním kapitole se zabývám charakteristikou podnikatelského prostředí Nizozemska a jeho srovnáním s Českou republikou.Druhá část mé práce se věnuje institucím, které fungují na podporu podnikání mezi oběma zeměmi. Hodnotím činnost a konkrétní nabídku služeb pro firmy ze strany obchodních oddělení velvyslanectví v obou zemích, dále státních příspěvkových organizací -- CzechTrade a CzechInvest v rámci České republiky a EVD v Nizozemsku. Zaměřuji se také na dvě obchodní komory zabývající se nizozemsko-českou spoluprácí, které působí v České republice. Okrajově zmiňuji i další organizace.Poslední část mé práce se zaměřuje na dvě nizozemské firmy působící na českém trhu. Jedná se o firmy van Gansewinkel a FLEX/cocoon. V prvním případě se jedná o českou pobočku nizozemského koncernu, zatímco druhá firma je ukázkou joint-venture nizozemského a českého subjektu.V rámci této kapitoly obě firmy nejen blíže představuji, ale pomocí SWOT analýzy hodnotím jejich postavení na českém trhu konstatováním silných a slabých stránek, příležitostí a případných hrozeb. Zaměřuji se také na rozdíly v obchodní spolupráci mezi Nizozemskem a Českou republikou.
Vedoucí práce: Miroslava Zamykalová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; Nizozemsko; hospodářská spolupráce; diplomové práce; Netherlands; economic cooperation; master's theses