Úloha celního řízení v EU . - Poláčková, Veronika (2009)
Cílem mojí bakalářské práce je popsat jednoduše a přehledně problematiku celního řízení v Evropské unii (EU) a vymezit jeho význam pro toto integrační seskupení. Práce je dělena do čtyř kapitol. V první z nich se zabývám stručným historickým vývojem EU a třem pilířům, na kterých je postavena. Důraz kladu především na Společnou obchodní politiku. V druhé kapitole se věnuji vztahům EU se třetími zeměmi a dohodám s nimi uzavřeným. Ve třetí části vymezuji základní celní předpisy Evropské unie - Celní kodex a Společný celní sazebník. V poslední, čtvrté, části popisuji celní řízení, celní hodnotu a dluh a jednotlivé celní režimy.