Současný stav a perspektivy plnění Rozvojových cílů tisíciletí v Africe - Nevěřilová, Naďa; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Němečková, Tereza, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení projektu Rozvojové cíle tisíciletí - jeho postupů a dosavadních výsledků. Chtěla bych se pokusit zjistit, je-li pravda, že činnost OSN v rámci tohoto projektu nepřináší výsledky, příp. zjistit, kde je problém, a navrhnout možná řešení. Hodnocení projektu je omezeno na dva z celkových osmi cílů a na oblast subsaharské Afriky. První část práce popisuje obsah a smysl projektu, zabývá se tématem chudoby a historickým pozadím vzniku problémů s chudobou v zemích Subsaharské Afriky. Dále je zde řešen způsob, jakým OSN monitoruje naplňování vytyčených cílů, a způsob, jakým je financována pomoc rozvojovým zemím. Druhá část práce se zabývá prvním cílem projektu, který zní: odstranit extrémní chudobu a hlad. Tato problematika je uvozena možnými způsoby a metodami měření a určování chudoby, dále už je popisován a hodnocen stav a vývoj plnění tohoto cíle, nastíněny jsou i perspektivy budoucího vývoje. Třetí část práce je zaměřena na šestý cíl hodnoceného projektu: bojovat proti HIV/AIDS, malárii a jiným nemocem. I zde je po úvodu do problematiky řešen stav a vývoj naplňování cíle a na základě toho uveden možný vývoj do budoucna
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; AIDS; chudoba; bakalářské práce; AIDS (disease); poverty; bachelor's theses