Reakce zemí EU na současnou finanční krizi - Helikar, Vojtěch; Steinmetzová, Dana; Jelínek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Bakalářská práce na téma Reakce zemí EU na současnou finanční krizi je rozdělena do tří hlavních částí. V první části se zabývám příčinami, které ovlivňovaly nejprve hypoteční boom v USA, následně finanční, resp. úvěrovou krizi. Prostřednictvím globalizace a celosvětové provázanosti finančních trhů se finanční krize velice rychle přesunula nejprve do západní, později do východní Evropy, v neposlední řadě také do Ruska a Asie. Z krize úvěrové se plynule stala krize hospodářská, celosvětová a je jen otázkou, jak dlouho bude trvat a jak hluboká bude. Druhá část bakalářské práce opouští myšlenku původu finanční krize a analyzuje kroky jednotlivých zemí potýkajících se s ekonomickým poklesem. Jelikož každá země má jinak strukturovanou ekonomiku, dopady musí být na každý stát rozdílné. V této části jsou analyzována protikrizová opatření České republiky a Spolkové republiky Německo, která mají zabránit například výraznému růstu nezaměstnanosti a současně podpořit domácí ekonomiky. V poslední části se věnuji evropské integraci a možnému posílení významu Evropské unie v celosvětovém měřítku během období recese. Zamýšlím se jak nad hodnotami, tak i hrozbami, kterým EU v současné době musí čelit.
Vedoucí práce: Dana Steinmetzová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses