Analýza systémů měnového kurzu v podmínkách ekonomické transformace - Stejskal, Jan; Taušer, Josef; Plchová, Božena, 1936-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato práce se věnuje analýze krizového vývoje v tranzitivních ekonomikách v kontextu systémů měnového kurzu. V této souvisloti je nejprve analyzován vývoj světového měnového systému od 19. století po současnost a následně také vývoj ve vybraných tranzitivních ekonomikách. Jako první je věnována pozornost České republice, kde je analyzován vývoj od období centrálně plánované ekonomiky, přes období počáteční transformace a měnovou krizi v roce 1997 až po současnost. Další část je věnována situci v zemích, které se do potíží s měnovým vývojem dostaly v současné době. Jedná se jednak o pobaltské země, jejichž měny jsou pevně navázány na euro, a o Island, který praktikuje systém plovoucího kurzu s cílováním inflace, stejně jako Česká republika. Cílem této práce je, kromě analýzy výše zmíněných krizí, také vyvození závěrů pro další směřování kurzové politiky v tranzitivnch ekonomikách.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; měnové krize; diplomové práce; currency crises; master's theses