Environmentální management jako dobrovolný nástroj environmentální politiky - Forejtová, Lucie; Hadrabová, Alena; Remtová, Květa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Environmentální management je jedním z dobrovolných nástrojů environmentální politiky, který nabízí organizacím návod, jak sladit své produkty, činnosti a služby s životním prostředím takovým způsobem, aby byly minimalizovány negativní environmentální dopady organizací. Práce popisuje a porovnává dva základní přístupy k zavedení systému environmentálního managementu (EMS) - normu ISO 14001 a Nařízení EMAS II z hlediska jejich požadavků kladených na organizaci. Dále je pozornost věnována výhodám a nevýhodám spojeným se zavedením EMS v organizaci. V analytické části je analyzován environmentální management z hlediska počtu certifikovaných a certifikačních organizací, následuje analýza nákladů a přínosů EMS z hlediska organizací a analýza SWOT. Cílem práce je zjistit na základě výsledků provedených analýz, zda je zavedení systému environmentálního managementu pro organizaci konkurenční výhodou, či nikoliv.
Vedoucí práce: Alena Hadrabová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses