Vliv procesu oddlužování na nejméně rozvinuté země - Rosenkranc, Filip (2009)
Práce se zabývá problematikou vnějšího zadlužení nejméně rozvinutých zemí a oddlužovacími iniciativami, které se tento problém snaží řešit. Největší prostor je věnován iniciativám HIPC (Heavily Indebted Poor Countries - Těžce zadlužené chudé země) a MDRI (Multilateral Debt Relief Initiative - Mnohostranná oddlužovací iniciativa). Je zkoumán průběh a vývoj těchto iniciativ a také jejich výsledky, ať už jde o celkovou výši dluhové úlevy nebo o snížení dluhových indikátorů. Dále je analyzován vliv těchto oddlužovacích procesů na zúčastněné země, hlavně na zvyšování výdajů na snižování chudoby a na to, zda je dosaženo udržitelnosti dluhu. V práci jsou zdůrazněny kritické pohledy na tyto oddlužovací iniciativy, současné problémy a otázky, kterými bude potřeba se dále zabývat. Proces oddlužování a jeho výsledky jsou demonstrovány na příkladu jedné konkrétní země - Ugandy.