Vliv procesu oddlužování na nejméně rozvinuté země - Rosenkranc, Filip; Němečková, Tereza, 1979-; Řehořová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce se zabývá problematikou vnějšího zadlužení nejméně rozvinutých zemí a oddlužovacími iniciativami, které se tento problém snaží řešit. Největší prostor je věnován iniciativám HIPC (Heavily Indebted Poor Countries - Těžce zadlužené chudé země) a MDRI (Multilateral Debt Relief Initiative - Mnohostranná oddlužovací iniciativa). Je zkoumán průběh a vývoj těchto iniciativ a také jejich výsledky, ať už jde o celkovou výši dluhové úlevy nebo o snížení dluhových indikátorů. Dále je analyzován vliv těchto oddlužovacích procesů na zúčastněné země, hlavně na zvyšování výdajů na snižování chudoby a na to, zda je dosaženo udržitelnosti dluhu. V práci jsou zdůrazněny kritické pohledy na tyto oddlužovací iniciativy, současné problémy a otázky, kterými bude potřeba se dále zabývat. Proces oddlužování a jeho výsledky jsou demonstrovány na příkladu jedné konkrétní země - Ugandy.
Vedoucí práce: Tereza Němečková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Uganda; bakalářské práce; Uganda; bachelor's theses