Překážky volného pohybu pracovníků v judikatuře Evropského soudního dvora - Mašková, Jitka (2009)
Cílem mé práce je analyzovat překážky volného pohybu pracovníků, a to jak v rovině teoretické, tak především ve vztahu k judikatuře Evropského soudního dvora. V teoretické části práce čtenáře stručně seznamuji s vývojem evropské integrace a obecnými zásadami volného pohybu osob. Dále se již věnuji samotnému volnému pohybu pracovníků. Pojednávám o právních předpisech, které tuto oblast upravují, dále o samotném pojmu pracovník, o obsahu volného pohybu pracovníků a rovněž o výjimkách ze svobody pohybu pracovníků. Čtenáře dále seznamuji s fungováním Evropského soudního dvora, jeho složením a nejčastějšími typy řízení, které před tímto soudem probíhají. V části analyticko-praktické se pak věnuji samotnému rozboru případů Evropského soudního dvora týkajících se překážek volného pohybu pracovníků. V této části vybírám významné případy, které měly na rozvoj volného pohybu pracovníků podstatný vliv.