Vývoj kurzové politiky ČR a vlivy na obchodní bilanci - Gajdušková, Kateřina; Plchová, Božena, 1936-; Korandová, Jiřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce se zabývá vývojem kurzové politiky v České republice a jejím vlivem na obchodní bilanci. První část je věnována měnovému kurzu, obchodní bilanci a faktorům, které je determinují. Většina teorií měnového kurzu není sama o sobě pro Českou republiku platná, což je způsobeno tím, že vývoj kurzu ovlivňují všechny faktory současně. Podrobněji je v práci rozebrán kurzový vyrovnávací mechanismus obchodní bilance. Vztah mezi měnovým kurzem a obchodní bilancí v případě malé otevřené ekonomiky, jako je Česká republika, je zřejmý, i když ne vždy je měnový kurz rozhodným faktorem, který ovlivňuje konečnou výši českého exportu či importu. Tento fakt potvrzuje i druhá část práce, která analyzuje vývoj kurzové politiky v období 1993-2008. Je rozdělena podle kurzových režimů na období pevného kurzu a floatingu.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; obchodní bilance; diplomové práce; balance of trade; master's theses