Postavení EU ve světové ekonomice (aktuální problémy) - Pražanová, Pavlína (2009)
Práce má za cíl zhodnotit postavení Evropské unie v současných mezinárodních ekonomických vztazích nejen z pohledu makroekonomických ukazatelů, ale i mezinárodního obchodu a investičních toků. Ke zhodnocení využívá především komparaci s dvěma hlavními ekonomickými centry současnosti (USA a Japonskem). Práce rovněž hledá odpovědi na nejaktuálnější otázky tím, že analyzuje dopady finanční a hospodářské krize na Evropskou unii a ekonomiky jejích členských států.