Sociální aspekty bydlení v České republice - Průšová, Michaela (2009)
Následující práce se věnuje bytové politice a nájemnímu bydlení v České republice. Nejprve jsou charakterizovány základní pojmy v oblasti bydlení a popsány důsledky regulace na trhu s byty. Druhá kapitola se zaměřuje konkrétně na nájemní bydlení, detailně popisuje jednotlivé typy této formy bydlení. Třetí kapitola představuje historický vývoj a východiska regulace nájemného v ČR. Další část práce se soustředí na vývoj právní úpravy a koncepčních dokumentů v oblasti bytové politiky a na současnou legislativní úpravu problematiky nájemního bydlení. Poslední část je věnována analýze finanční dostupnosti bydlení, poukazuje na vývoj cen regulovaného nájemného a představuje model odhadu dopadů liberalizace nájemného aplikovaný na zákon o jednostranném zvyšování nájemného. Stanoví také možnosti kompenzace těchto dopadů.