Dokumenty Evropy a jejich vliv na územní samosprávu - Petrášová, Marie; Toth, Petr, 1962-; Kramulová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce se zabývá Evropskou chartou místní samosprávy, ktará je dokumentem přijatým v zemích Rady Evropy. Je to dokument, který je garantem samostatnosti a nezávislosti územní samosprávy v signatářských zemích. Cílem Evropské Charty místní samosprávy je přísné oddělení státní správy a samosprávy, přiblížení správy občanům, položení základů pro kvalitní výkon evropských i vnitrostátních politik jednotlivých států. Za tímto účelem vytyčuje několik podmínek, které by měly být v jednotlivých zemích uplatňovány. Jednotlivé státy, které dokument podepsaly, prošly odlišným historickým vývojem, mají jiné podmínky, ať už geografické, hospodářské, společenské, kultrurní aj. Z toho důvodu dochází k implementaci Charty v evropských státech odlišně a cílů, které si stanovuje je dosahováno v různé míře. Práce rozebírá způsob, jakým jsou vybraná ustanovení Charty konkretizována v České republice a na Slovensku,jejich implementaci v těchto dvou státech porovnává. Cílem je zjištění, nakolik se tyto dva státy přiblížil demokratickým principům ve fungování veřejné správy, jak je chápe Charta, nakolik bylo přijetí dokumnetu přínosné. Práce se opírá především o analýzu zákonů a jiným právních předpisů v ČR a SR.
Vedoucí práce: Petr Toth
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; Slovensko; bakalářské práce; Slovakia; bachelor's theses