Oceňování finančních derivátů - evropské opce - Mertl, Jakub; Pánková, Václava, 1949-; Čížek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
V předložené práci je pojednáno o oceňování finančních derivátů se zaměřením se na evropské opce. V první kapitole jsou popsány základní principy oceňování finančních derivátů. Dále je pozornost věnována opčním strategiím od nejjednodušších po složitější. Druhá kapitola je věnována binomickému oceňovacímu modelu. Je uvedeno jeho odvození, použití a jeho výhody a nevýhody. Další kapitola obsahuje popis Black-Scholesova modelu. Taktéž je vysvětleno odvození tohoto modelu a jeho vlastnosti. Navíc je popsána senzitivita v závislosti na jednotlivých parametrech modelu. V závěru kapitoly je vysvětlen vztah mezi binomickým a Black-Scholesovým modelem. Čtvrtá kapitola obsahuje analýzu reálných dat akcií Philip Morris International, Lehman Brothers Holding, Americká pojišťovací skupina. Především je kladen důraz na vztah akcií a opcí v období finanční krize. Poslední kapitola je věnována popisu optimalizačního softwaru v oblasti opcí vytvořeného v prostředí Microsoft Excel, který je součástí této práce.
Vedoucí práce: Václava Pánková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses