Ekonomicko-politické aspekty konfliktů ve světě - Nymburská, Eva (2009)
Konflikty z obecného hlediska, stejně jako druhy konfliktů, vymezuje kapitola první. Následně se druhá kapitola zabývá příčinami a důsledky konfliktů. Aktuální vývoj konkrétních konfliktů ve světě popisuje kapitola třetí. V závěrečné, tj. čtvrté kapitole, je blíže charakterizována role vybraných mezinárodních organizací při řešení konfliktů.