Simulační model populačního vývoje - Urbanová, Kateřina (2009)
V této diplomová práci s názvem simulační model populačního vývoje byla vytvořena projekce vývoje obyvatel ČR do roku 2052 pomocí komponentní metody využívané v demografii. Deterministické hodnoty získané touto metodou jsou posléze zužitkovány v samotné simulační analýze. V simulační analýze byla provedena simulace populačního vývoje na základě experimentu se třemi proměnnými, které tento vývoj ovlivňují, úhrnnou plodností, koeficientem poklesu pravděpodobnosti úmrtí a migračním saldem. Pomocí podpůrného programu Crystal Ball pro Excel byl určen stochastický charakter již zmíněných tři proměnných. Byla vypracována nízká, střední a vysokou variantu projekce stejně jako ji provádí ČSÚ a rovněž byly uvažovány další tři možné varianty vývoje, jenž by mohly nastat při odůvodněných změnách proměnných. Tyto varianty byly nazvány hospodářská krize, vstřícná migrační politika a restriktivní migrační politika.