Simulační model populačního vývoje - Urbanová, Kateřina; Kuncová, Martina, 1974-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
V této diplomová práci s názvem simulační model populačního vývoje byla vytvořena projekce vývoje obyvatel ČR do roku 2052 pomocí komponentní metody využívané v demografii. Deterministické hodnoty získané touto metodou jsou posléze zužitkovány v samotné simulační analýze. V simulační analýze byla provedena simulace populačního vývoje na základě experimentu se třemi proměnnými, které tento vývoj ovlivňují, úhrnnou plodností, koeficientem poklesu pravděpodobnosti úmrtí a migračním saldem. Pomocí podpůrného programu Crystal Ball pro Excel byl určen stochastický charakter již zmíněných tři proměnných. Byla vypracována nízká, střední a vysokou variantu projekce stejně jako ji provádí ČSÚ a rovněž byly uvažovány další tři možné varianty vývoje, jenž by mohly nastat při odůvodněných změnách proměnných. Tyto varianty byly nazvány hospodářská krize, vstřícná migrační politika a restriktivní migrační politika.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses