Kulturní a obchodní zvláštnosti Kanady - Redžič, Alen (2009)
Jako cíl mé práce jsem si kladl zjistit kulturní a obchodní zvláštnosti Kanady, protože v dnešní době při obchodních jednáních mohou mít tyto kulturní a obchodní zvláštnosti veliký význam. Doufám, že moje práce poskytne souhrnné informace o kanadské kultuře a zaujme větší okruh zájemců o tuto problematiku. Počínaje obchodními zástupci, kteří se chtějí dozvědět více o zemi se kterou chtějí vejít do obchodního vztahu, korespondenční oddělení společností s kanadskými obchodními partnery, přes studenty, kteří se do Kanady chystají na letní brigády, až po zájemce, kteří se chystají do země javorového listu s čistě turistickými úmysly. V úvodu jsem se snažil zachytit cíl a strukturu mé práce. První a druhou kapitolu jsem věnoval základní teritoriální charakteristice, ekonomické situaci a zahraničnímu obchodu Kanady. Snažil jsem se o vysvětlení politického složení státu. Zjistil jsem, že mezi provinciemi existují obrovské rozdíly. Tam, kde bude určitý způsob jednání a obchodování brán za profesionální, v jiné provincii ho mohou považovat za neosobní. Třetí kapitola byla věnována interkulturním charakteristikám. Na modelech dvou světově známých antropolozích jsem vysvětlit chování kanadského národa. Proč se v určitých momentech chovají odtažitěji než bychom čekali jako například Američané a vysvětlil jsem jejich způsob myšlení, uvažování a posléze i důvody jejich jednání. Čtvrtá a pátá kapitola pojednávala o kulturních a obchodních zvláštnostech Kanady. V těchto kapitolách jsme se přesvědčili, do jaké míry se kanadská kultura liší od všech ostatních. Jazyk a náboženství jsou značně rozmanité, sociální hodnoty mají rozdílné složení a např. sklon k recyklování a všemu spojenému s přírodou je jiný a pozitivnější než v jiných kulturách. V závěru jsem se pokusil zhodnotit, do jak