Proexportní politika ČR - Vacková, Veronika (2009)
Práce charakterizuje proexportní politiku v České republice. Zpočátku je formulován význam exportu v malé otevřené ekonomice, jakou je ČR. V následující části je nastíněn vývoj zahraničně-obchodní politiky ČR a počátky proexportní politiky. Dále je popsána institucionální struktura podpory exportu a jednotlivé nástroje, prostřednictvím kterých je realizována. Závěrečné části práce jsou zaměřeny zejména na současný stav proexportní politiky a zhodnocení plnění cílů, které v této oblasti stanovila vláda. Hodnocení vychází ze skutečných průzkumů a analýz v české podnikatelské sféře a dalších ověřených faktů. Součástí hodnocení jsou návrhy, jak vyřešit problematické aspekty současné proexportní politiky.