Mediácia - alternatívny spôsob riešenia sporov - Babjaková, Natália; Hásová, Jiřina, 1954-; Kropáčová, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato bakalářská práce je zaměřena na mediaci jako jednu z alternativních forem řešení sporů. Cílem práce je vysvětlit pojem mediace, její charakteristiky a právní úpravu především těm čtenářům, kterým téma mediace nebylo dosud známé. První část práce popisuje konflikt a formy jeho řešení -- soudní jednání a jednotlivé typy alternativních metod řešení sporů. Druhá část se zabývá samotnou mediací . Vysvětluje co je to mediace, věnuje se mediačnímu procesu a jeho pravidlům, výsledku mediace, mediační dohodě, osobě mediátora, typům a požadavkům na jejich kvalifikaci. Popisuje výhody mediace a oblasti sporů, které mohou být mediací řešeny. Poslední část práce je zaměřená na právní úpravu mediace v Evropské unii a ve třech vybraných členských státech -- v České republice, Slovenské republice a Spolkové republice Německo. Dále popisuje její historii a zázemí v těchto státech a obsahuje dva vzorové příklady sporů řešených mediací na Slovensku.
Vedoucí práce: Jiřina Kotoučová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; mediace; bakalářské práce; mediation; bachelor's theses