Srovnání sovereign ratingů a rizikové kategorizace zemí dle Konsensu OECD - Vasická, Lucie; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Sedláček, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
V první kapitole se budeme věnovat sovereign ratingu a pokusíme se jej zasadit do kontextu použití v daném oboru. Uvedeme základní charakteristiku sovereign ratingu, jeho využití v praxi, omezení a problémy, které jsou s ním spojeny a ve stručnosti se dotkneme i historie jeho používání. Druhá kapitola bude zaměřena na Konsensus OECD a bude v ní vysvětleno propojení Konsensu a rizikové kategorizace, opět s ohledem na použití v daném oboru. Za tímto účelem se budeme zabývat stručnou historií Konsensu OECD, jeho účelem a podmínkami, za kterých je úvěr se státní podporou přípustný. Hlavní důraz bude kladen na tzv. Knaepen Package, který zavádí rizikovou kategorizaci zemí. Ve třetí kapitole této práce bude provedena komparace na základě teoretických hledisek, jakými jsou například vyhodnocovaná kritéria rizika zemí, používané metody vyhodnocení a časová pružnost změn jednotlivých hodnocení. Poslední kapitola práce se bude věnovat případové studii vývoje obou porovnávaných hodnocení na příkladu zemí Visegrádské čtyřky.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses