Vymezení zdravotnického prostředku pro účely uplatnění daně z přidané hodnoty - Hylská, Ludmila (2009)
Výrobek nebo zboží, které získalo status zdravotnického prostředku, podléhá snížené sazbě daně z přidané hodnoty. Právě v této situaci vzniká střet zájmů mezi výrobcem, jehož snahou je získat status zdravotnického prostředku, a státem, který usiluje především o snižování rizika poškození zdraví lidí. Práce je ve své první části zaměřena na definici zdravotnického prostředku a na technické požadavky, které se na něj vztahují, zejména všeobecné požadavky a požadavky na návrh a konstrukci a označování zdravotnických prostředků. Druhá část se zabývá analýzou průběhu klinické zkoušky a klinického hodnocení a popisem povinností subjektů, které se v procesech získávání statusu zdravotnického prostředku vyskytují. Cílem práce je vyhodnocení pravidel týkajících se kontrolních mechanismů při získávání statusu zdravotnického prostředku.