Chudoba v rozvojovom svete - vybrané dopady a možnosti riešenia - Ťažká, Andrea (2009)
Bakalářská práce analyzuje problematiku chudoby v rozvojovém světě. V první části definuje chudobu, představuje způsoby jejího měření a určuje hlavní dopady na obyvatelstvo rozvojového světa. Shrnuje tři nejzávažnější, a to hlad, choroby a negramotnost tamější populace. Druhá část práce přibližuje Rozvojové cíle tisíciletí a jejich současný stav. Následně popisuje některé možné formy řešení chudoby, jež aplikuje rozvinutý svět, a jimiž jsou rozovojová pomoc, odpouštění dluhů rozvojovým zemím a jejich zapojení do mezinárodního obchodu.