Bubliny na trzích aktiv USA - faktory vzniku a dopad na ekonomiku USA a světovou ekonomiku - Klimo, Ján; Neumann, Pavel, 1956-; Jelínek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Cílem práce je na historických příkladech bublin na amerických trzích aktiv identifikovat důvody jejich vzniku, určit jejich dopady na ekonomiku a představit možné varianty vývoje současné globální finanční krize. První kapitola představuje v chronologickém pořadí základní teoretické koncepty vzniku bublin na trzích aktiv a poukazuje na makroekonomické implikace bubliny na postiženou ekonomiku. Druhá kapitola se soustředí na konkrétní nejvýznamnější krize na amerických akciových trzích. Aplikuje teoretické koncepty z první kapitoly, u každé bubliny hledá specifické příčiny vzniku a dopady na ekonomiku a v závěru identifikuje jejich společné znaky. Závěrečná kapitola se zaměřuje na současnou finanční krizi. Představuje pozadí krize, důvody vzniku nemovitostní bubliny a příčiny jejího splasknutí. Porovnání dopadů krachů na trzích akciových a nemovitostních je základem pro aplikaci studie empirických dopadů historických krizí na současná data. Autor tak předkládá možné varianty vývoje současné krize v pěti nejvýznamnějších ekonomických oblastech: akciové trhy, trh s bydlením, reálný HDP na obyvatele, nezaměstnanost a státní dluh.
Vedoucí práce: Pavel Neumann
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses