Ekologická daňová reforma v ČR - Hysková, Ivana (2009)
Tato práce se zabývá ekologickými daněmi a ekologickou daňovou reformou (EDR). Problematiku ekologických daní a ekologické daňové reformy jsem si zvolila proto, že k 1.1.2008 vstoupila v ČR v platnost EDR, jejíž závěrečná fáze bude završena v roce 2017. Ráda bych zjistila, jak tuto reformu vnímají subjekty v hospodářské sféře, jaký k ní mají postoj, v čem vidí silné a slabé stránky EDR. První část této práce je zaměřena na stručnou charakteristiku ekologických daní a ekologické daňové reformy v České republice a na její zarámování do státní politiky životního prostředí. Další část je zaměřena na problémové okruhy EDR ve vazbě k hospodářské sféře. V poslední části práce se věnuji zkušenostem, názorům a postojům malých a středních podnikatelů k EDR.