Vývoj proexportní politiky v ČR od r. 1993 - Strakošová, Lada; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Lukáš, Zdeněk, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato práce se zabývá vývojem proexportní politiky v České republice. ČR je relativně malý stát, což znamená, že s ohledem na nedostatek zdrojů potřebuje zahraniční obchod, aby mohla být zcela uspokojena domácí poptávka. Na začátku 90. let 20. století se ČR řadila mezi transformující se ekonomiky a neměla zavedeny žádné prostředky podpory exportu. Protože podpora exportu byla nutností, aby čeští exportéři byli schopni uspět na zahraničních trzích, bylo potřeba zavést finanční i nefinanční nástroje proexportní politiky zcela od začátku. Byly uzavírány smlouvy s jinými zeměmi světa týkající se liberalizace obchodu, začaly být poskytovány informační a asistenční služby exportérům a také byly zavedeny prvky finanční podpory exportu se státní podporou. Práce je rozdělena do několika částí podle etap zavádění nástrojů proexportní politiky. V prvních dvou obdobích do roku 2002 ještě neexistoval jednotný systém poskytování podpory exportu a státní instituce v této oblasti dostatečně nespolupracovaly. Od roku 2003 existují v ČR koncepce proexportní politiky, které upravují podmínky fungování systému podpory exportu a navrhují způsoby, jak tento systém zlepšit.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; proexportní politika; diplomové práce; foreign trade promotion; master's theses