Síťová řešení s principy systémového myšlení - Veselý, Luděk (2009)
Cílem práce je aplikace systémových přístupů při návrhu síťových řešení, vymezení systémového myšlení jako unikátního způsobu myšlení a prezentování velkého potenciálu systémového myšlení při řešení komplexních problémů. Součástí je představení a popis pokročilých síťových technologií a výhody jejich implementace. Práce přináší nový pohled na počítačovou síť jako na komplexní systém a popisuje postup tvorby síťového projektu, který může být použit jako obecný referenční model v oboru síťových technologií. Součástí řešení je důraz na znalost alespoň základních principů systému počítačových sítí pro profesi informačního manažera.