Pokusy o hospodářské reformy ve druhé polovině 50. let v ČSR - Hrabák, Jan; Jakubec, Ivan, 1960-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato práce se zabývá okolnostmi hospodářské reformy Kurta Rozsypala v letech 1958 - 1959. Začíná rozborem hospodářské a politické situace po druhé světové válce, poválečnou obnovou, otázkou znárodnění a převzetím moci komunistickou stranou. Dále je věnována pozornost analýze prvního pětiletého plánu podle sovětského vzoru a důsledkům jeho aplikace na československé hospodářství. Na tuto část navazuje období první hospodářské krize komunistického režimu a etapa Nového kursu. Analýza druhého pětiletého plánu, dopady na chod ekonomiky, příprava a realizace Rozsypalovy reformy a vysvětlení příčin jejího selhání budou součástí druhé poloviny práce. Závěr práce sleduje přípravu třetí pětiletky, která končí rokem 1963 hospodářským kolapsem, odvoláním pětiletky i Rozsypalovy reformy.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; národní hospodářství; diplomové práce; national economy; master's theses