Levicový posun v LA a jeho kulturní a historické souvislosti na příkladu Bolívie - Novák, Ondřej (2009)
V letech 2005 a 2006 se Latinská Amerika ocitla v historicky bezprecedentní situaci. Ve dvanácti státech regionu proběhly prezidentské volby a v řadě z nich také volby parlamentní. V drtivé většině států došlo k vítězství levice, což je jistě výsledek, který nutí k zamyšlení. Předmětem a cílem této bakalářské práce je proto analýza některých vybraných faktorů, které mohly k levicovému posunu přispět. Práce je orientována především na minulost, snaží se zpracovat historické a kulturní aspekty zkoumaných faktorů a zasazovat je do kontextu současného vývoje v Latinské Americe. Přestože se primárně zabývá reprezentativním příkladem Bolívie, analyzované faktory vztahuje také na region jako celek. Tomu odpovídá jejich dělení na vnitřní a vnější, přičemž práce se více zaměřuje na vnitřní faktory. Zároveň se zde objevuje stručná charakteristika politiky současné bolivijské vlády v čele s prezidentem Evo Moralesem, která je do jisté míry odrazem zkoumaných historických a kulturních skutečností.