Hospodářské vazby Mexika a USA - Bilková, Michaela; Černá, Iveta, 1979-; Taušer, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
V první kapitole své práce rozebírám obecnou charakteristiku Mexika a USA a taky jejich základní makroekonomické ukazatele. Kromě toho poukazuji na dopady finanční krize na obě ekonomiky a jejich komparativní výhody. Dále popisuji historický vývoj těchto států a jejich vztahy po založení NAFTY. Třetí kapitola je rozdělená do tří větších celků. V prvním zkoumám hospodářství a vzájemnou obchodní bilancí obou států. Analyzuji objem, komoditní strukturu a teritoriální zaměření obchodu se zbožím. Druhá část se věnuje kapitálovým tokům (přímé zahraniční investice, výrobní závody maquiladoras a remitence). V závěru kapitoly se věnuji migraci mexického obyvatelstva. Cílem mé práce je navrhnout konkrétní oblasti, v kterých by se spolupráce Mexika a USA mohla zlepšit a tenhle cíl naplňuji v závěrečné kapitole, ktorá vychází ze zjištěných skutečností.
Vedoucí práce: Iveta Černá
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Mexiko; obchod; bakalářské práce; Mexico; commerce; bachelor's theses