Služby animácie v turistických strediskách a hoteloch - Bubniaková, Lucia (2009)
Práce se zabývá problematikou animace v cestovním ruchu. První část práce teoreticky vymezuje pojem animace a okruhy s ní bezprostředně spojené. Vysvětluje důležitost volního času jako hlavního faktoru ovlivňujícího cestování a zároveň přibližuje historický vývoj animace a její propojení s klubovým turismem. Také rozebírá typologii animace, animačních týmů a animátorů. Praktická část práce hodnotí animační služby zejména z pohledu personálního zabezpečení. Zabývá se především profesní přípravou animátorů na výkon povolání a hodnotí přípravu animátorů v rámci jednotlivých pracovních agentur.