Založení a vznik obchodní společnosti - Sýkorová, Martina (2009)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku založení a vzniku obchodní společnosti. Jejím cílem je osvětlit podstatu jednotlivých právních forem národních i nadnárodních obchodních společností upravených českým právním řádem, tedy přiblížit jejich právní úpravu, z níž logicky vyplývají i podmínky a specifika jejich založení. Aby práce tvořila kompaktní celek zahrnující všechny prvky související s tématem, jsou v úvodní části navíc nastíněny pojmy a představeny instituce související s jejich založením a vznikem. Hlavní téma založení a vzniku obchodních společností se proto prolíná s obecnými informacemi o právní úpravě a dělení obchodních společností, o pojmech jako obchodní jmění, obchodní majetek, základní kapitál a s ním související vklady a dalších. Prostor je samozřejmě věnován i obchodnímu rejstříku, který má pro vznik společnosti zásadní význam. V závěru práce je pak pro lepší pochopení předchozích teoretických informací a znalostí popsán možný praktický proces založení a vzniku obchodní společnosti, konkrétně společnosti s ručením omezeným jako nejčastěji zakládané právní formy obchodní společnosti.