Zefektivnění firemních procesů metodikou Lean Six Sigma - Raška, Adam (2009)
Lean Six Sigma je jedním z nástrojů, jež pomáhají firmám zefektivnit firemní procesy a tudíž maximalizovat zisky. Jedná se o komplexní přístup, který na základě porozumění potřeb zákazníků a validních statistických dat dokáže odhalit nedostatky defekty v podnikových procesech, a tudíž zlepšit jejich funkci. Od nadnárodních korporací, jakými je General Electric, Toyota nebo Motorola se její popularita dále šíří a láká čím dál více podniků, které chtějí navázat na úspěchy výše zmíněných. Postupně se tak dostává do hledáčku segmentu malých a středně velkých firem, ty české nevyjímaje. Zde však může narazit na určitou rezistenci, neboť na první pohled se může jevit jako příliš komplexní vyžadující transformaci celé podnikové kultury a uvolnění značných počátečních nákladů. Tato práce se snaží ukázat, že Lean Six Sigmu lze použít i k jednorázovému zlepšení firemních procesů na základě aplikace a kombinace některých důležitých nástrojů. Práce nejdříve představuje celý koncept, její původ a základní pilíře. Hlavním jejím přínosem je však právě výběr a charakteristika nejdůležitějších nástrojů a jejich následná aplikace na konkrétním příkladě. Zároveň na základě vhodné kombinace těchto nástrojů vytváří ucelený postup, který může posloužit jako metodická pomůcka a zdroj referencí pro budoucí řešitele a zájemce o tuto tématiku. V závěrečných kapitolách na základě konsolidace různých zdrojů vytváří seznam možných úskalí a problémů, na něž lze v průběhu implementace narazit a poskytuje tipy, jak těmto problémům předejít.