Energetická závislost ve světové ekonomice a dopady na energetickou bezpečnost České republiky - Kopecký, Jan; Bič, Josef; Vondrušková, Barbora, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Udržitelný rozvoj společnosti je stále více závislý na energetických zdrojích. Na jedné straně stoupá poptávka po energetických zdrojích, na druhé straně je dostupnost energetických zdrojů stále náročnější. Je to dáno nejenom tím, že se zmenšují zásoby neobnovitelných zdrojů energie, ale i faktorem ekonomickým, ekologickým, technologickým, a politickým, kdy míra vlastnictví energetických zdrojů se promítá do upevňování ekonomické moci a prosazování politických zájmů. Proto je nutné zabývat se energetickou závislostí Evropy, jako regionu, protože řešení tohoto problému v Evropě se bezprostředně dotýká i České republiky, která svoji energetickou závislost nemůže řešit izolovaně na národní úrovni.
Vedoucí práce: Josef Bič
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; energetická bezpečnost; bakalářské práce; energy security; bachelor's theses