Vývoj kursového režimu a kursové politiky ČSR mezi válkami - Němečková, Šárka; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Lukáš, Zdeněk, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit postup a způsob stanovení měnového kurzu československé koruny při vzniku samostatné Československé republiky a následné provádění měnové politiky v závislosti na vývoji hospodářské situace až do počátku 2. světové války. Nejprve se budu snažit nastínit výchozí hospodářskou a měnovou situaci v Českých zemích před rozpadem Rakousko-Uherska. Meritem celé práce je měnová reforma v ČSR provedená v roce 1919, jejímž tvůrcem byl Alois Rašín. Následně se budu věnovat vytváření vlastní československé měnové politiky a měnové stabilizaci až do světové hospodářské krize. Důležitým krokem v tomto období bylo také založení autonomní cedulové banky, která měla posílit důvěru v měnu a oprostit měnovou politiku od politických vlivů. Nástup světové hospodářské krize znamenal rozvrat všech ekonomik, včetně té československé. Proto bych se také ráda zabývala, jak se s následky krize tehdy poradil ekonom Karel Engliš. Na závěr mé diplomové práce bych ráda popsala poslední léta svobody československé autonomní měnové politiky před nástupem okupace a druhé světové války.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses