Energetický potenciál zemí Středoasijského regionu - Brožová, Jana (2009)
Diplomová práce Energetický potenciál Střední Asie si klade za cíl zhodnotit míru potenciálu tohoto regionu jako dodavatele energetických surovin. V první části jsou shrnuty základní trendy v oblasti spotřeby a produkce energetických surovin. Ve druhé části jsou stručně představeny ty země středoasijského regionu, které disponují ve světovém měřítku nezanedbatelnými zásobami ropy a zemního plynu. Třetí část se podrobněji zabývá zásobami ropy a zemního plynu, nejprve v celosvětovém měřítku, následně podrobněji pro každou zemi zvlášť. Čtvrtá část popisuje možnosti přepravy energetických surovin z oblasti Střední Asie na spotřebitelské trhy v západní Evropě, Číně a Indii. Pátá kapitola se na závěr stručně věnuje charakteristice vztahů, které mají ke středoasijskému regionu hlavní světové a regionální mocnosti.