Transnacionální korporace v USA, jejich vliv na americkou a světovou ekonomiku - Narmukhamedova, Dina (2009)
Bakalářská práce pojednává o transnacionálních korporacích v USA. První kapitola je věnována především obecné charakteristice nadnárodních společností ve světě, pohybu kapitálu, hlavně ve formě přímých zahraničních investic a současným trendům v dané sféře. Druhá kapitola je zaměřena na historický aspekt vývoje TNK jednak ve světě, a jednak bezprostředně ve Spojených státech. Poslední kapitola analyzuje současnou situaci, postavení amerických nadnárodních podniků ve světě a jejich vliv na ekonomiky jednotlivých zemí a také na domácí ekonomiku. V závěru jsou shrnuty zjištěné skutečnosti s výhledem do budoucnosti.