Datová kvalita, integrita a konsolidace dat v BI - Dražil, Michal; Pour, Jan; Zajíc, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tato diplomová práce se zabývá oblastmi podnikové datové kvality, integrity a konsolidace dat ve vztahu k oboru Business Intelligence (BI), který v současné době prožívá mohutný rozvoj. Cílem této práce je poskytnout ucelený pohled na problematiku datové kvality z pohledu BI, analyzovat problémy v oblasti řízení kvality dat a navrhnout možnosti a varianty jejich řešení. Dále si práce klade za cíl analyzovat a zhodnotit možnosti specializovaných softwarových nástrojů určených pro datovou kvalitu. V neposlední řadě je cílem této práce identifikace kritických faktorů úspěchu v oblasti zajišťování datové kvality v projektech BI či CRM. Práce je členěna do dvou logických částí. První (teoretická) část se postupně zabývá datovou kvalitou, integritou a konsolidací dat ve vztahu k BI, přičemž se snaží postihnout klíčové problémy, se kterými je možné se ve zmíněných oblastech setkat. Druhá (praktická) část práce pojednává nejprve o možnostech softwarových nástrojů pro datovou kvalitu -- nabízí jejich základní charakteristiku, dělení a taktéž poskytuje vzájemné srovnání několika vybraných softwarových produktů specializovaných na oblast zajišťování kvality podnikových dat. Dále je pak v rámci praktické části popsáno řešení problematiky datové kvality na příkladu konkrétního BI/CRM projektu, který byl realizován firmou Clever Decision spol. s r.o. Tato diplomová práce je určena především odborníkům na oblasti BI a datové kvality, stejně jako ostatním zájemcům o tato odvětví. Hlavní přínos této práce představuje vytvoření uceleného pohledu nejen na problematiku samotné datové kvality, ale i na otázky, které se zajišťováním kvality podnikových dat bezprostředně souvisí. Práce může sloužit jako jakési vodítko pro jednu z prvních implementačních fázi v rámci BI projektů, kdy dochází k datové integr
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses