K různým druhům asymetrií protistran smlouvy - Fiala, Jiří (2009)
Diplomová práce se věnuje asymetricky rozděleným informacím mezi navzájem se ovlivňujícími ekonomickými subjekty. Nejprve popisuje historie vývoje teorie asymetrických informací v ekonomickém myšlení. Zaměřuje se na možný vznik neefektivností díky asymetricky rozděleným informacím. Popisuje model nepříznivého výběru. V práci je možné nalézt, jak je možné za pomocí tohoto modelu a teorie smluv zčásti překonat tyto vzniklé neefektivnosti. Cílem práce je ukázat na konkrétních případech jak se tvoří optimální smlouvy a jak tyto smlouvy minimalizují účinek asymetrických informací na ekonomickou efektivnost.