K různým druhům asymetrií protistran smlouvy - Fiala, Jiří; Tříska, Dušan, 1946-; Bartoň, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce se věnuje asymetricky rozděleným informacím mezi navzájem se ovlivňujícími ekonomickými subjekty. Nejprve popisuje historie vývoje teorie asymetrických informací v ekonomickém myšlení. Zaměřuje se na možný vznik neefektivností díky asymetricky rozděleným informacím. Popisuje model nepříznivého výběru. V práci je možné nalézt, jak je možné za pomocí tohoto modelu a teorie smluv zčásti překonat tyto vzniklé neefektivnosti. Cílem práce je ukázat na konkrétních případech jak se tvoří optimální smlouvy a jak tyto smlouvy minimalizují účinek asymetrických informací na ekonomickou efektivnost.
Vedoucí práce: Dušan Tříska
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; asymetrické informace; diplomové práce; asymmetric information; master's theses