Těšínsko v česko-polských vztazích - Štoková, Daniela (2009)
Stěžejním tématem této práce je analýza vývoje sporu mezi Československem a Polskem o oblast Těšínského Slezska v letech 1918 až 1945 a jeho dopady na klima československo-polských vztahů. Celá problematika je zasazena do rámce aktuálního dění na mezinárodní politické scéně a je na ni nahlíženo ne jako na pouhou regionální problematiku, ale jako na jeden ze základních problémů mezinárodních vztahů, na spor dvou států o "hraniční" území motivovaný zejména zájmy strategickými a ekonomickými. Spor je rovněž rozebrán po teoretické stránce dle metodologie publikované ve Waisová, Š.: Řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. Dále je pak v práci zmapována současná situace na Těšínsku s důrazem na postavení polské menšiny. Toto je podloženo dotazníkovým průzkumem zaměřeným na kvalitu soužití různých národnostních skupin v regionu.