Zahraniční politika USA v období 2. Bushovy administrativy - Matoušková, Hana; Veselý, Zdeněk, 1950-; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Předkládaná bakalářská práce je věnována americké zahraniční politice během druhého volebního období prezidenta Bushe ml., kterou zasazuje do širšího mezinárodněpolitického rámce. Počáteční kapitola shrnuje mezníky prvního funkčního období, druhá kapitola popisuje oficiální cíle zachycené v dokumentu amerického ministerstva zahraničí Strategic Plan 2007-2012. Hlavní důraz je kladen na reálné kroky Bushovy administrativy v zahraničněpolitické oblasti od charakteristiky bilaterálních vztahů s významnými státy až po vyjednávání v krizových oblastech. Jsou zde také uvedeny globální trendy pro rok 2025 a pravděpodobné postavení USA na mezinárodní scéně v budoucnosti. Závěrečná kapitola reflektuje nástup demokratického prezidenta Baracka Obamy do úřadu a nastiňuje, do jaké míry si nová vláda zachová kontinuitu s tou předchozí ve vedení americké zahraniční politiky.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; geopolitika; bakalářské práce; geopolitics; bachelor's theses