Bulharsko a Rumunsko ekonomický dopad vstupu do EU a vliv světové finanční krize - Kačmařík, Lukáš (2009)
Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Evropské unie jakožto prozatím poslední státy 1. ledna 2007. Ve srovnání s ostatními ekonomikami střední a východní Evropy patří obě země k nejméně rozvinutým. Vstup do Evropské unie byl v obou zemích chápán jako katalyzátor rychlejšího ekonomické růstu a postupného dohánění vyspělých států západní Evropy. Práce se věnuje zejména vývoji po roce 2007 a jejím cílem je (1) analyzovat tento vývoj a na základě dostupných dat vyhodnotit proces konvergence ekonomik Bulharska a Rumunska do jednotného trhu Evropské unie, a (2) pokusit se odhadnout dopad nastávající ekonomické krize na Bulharsko a Rumunsko. Práce je rozdělena do tří hlavních částí, které jsou doplněny stručným úvodem a shrnutím hlavních závěrů. První část (kapitola 2) se věnuje jednak transformaci obou ekonomik a předvstupním vyjednáváním. Stěžejní druhá část (kapitola 3) se věnuje dopadu vstupu Bulharska a Rumunska do Evropské unie, konkrétně nominální a reálné konvergenci, integraci trhů, volnému pohybu pracovních sil, pomoci ze strukturálních fondů, rozvoji podnikatelského prostředí atp. Třetí část (kapitola 4) se týká ekonomické a finanční krize a jejího dopadu na obě ekonomiky, zmiňuje vývoj ekonomických indikátorů a pokouší se odhadnout budoucí makroekonomický vývoj. Výstupy a odhady plně odpovídají informacím dostupným v době psaní této práce. Závěrečné shrnutí práce rekapituluje nejvýznamnější poznatky z celé práce.