Komparace volebních programů ODS a ČSSD v oblasti hospodářské a sociální politiky - Kříhová, Dominika (2009)
Práce je komparací volebních programů dvou českých nejsilnějších politických stran ODS a ČSSD, a to v oblasti jejich hospodářské a sociální politiky. Hlavním cílem této práce je samotná komparace, tedy zjištění společných a odlišných bodů, které se ODS a ČSSD snaží dlouhodobě prosazovat. Vedlejším cílem je snaha o zjištění, zdali časté rozepře mezi představiteli těchto stran pramení z ideologických odlišností, nebo jestli se jedná o záležitost spíše pragmatickou. Komparace je zároveň synchronní i diachronní (tedy srovnání programů dvou politických stran v časovém horizontu od začátku 90. let do dneška), takové srovnání umožňuje postihnout i konzistenci a kontinuitu v programech ODS a ČSSD a jejich celkový vývoj. První část seznamuje s ideologickými základy ODS a ČSSD, nejdůležitějšími mezníky v jejich vývoji a jejich pozicí v českém stranickém systému. Druhá část je komparací volebních programů těchto stran ve zmíněné oblasti, a to podle jednotlivých témat. Třetí část zkoumá, zdali jsou rozpory mezi stranami spíš ideologické nebo pragamatické, zmíněna je role opozice v politickém procesu a otázka dostředivosti u moderních politických stran.