Založení a vznik akciové společnosti - Blahouš, Lukáš (2009)
Bakalářská práce se zabývá založením a vznikem akciové společnosti. V úvodu práce jsou uvedeny základní informace o právní formě akciové společnosti a o jejím významu. V další části práce jsou popsány náležitosti zakladatelského dokumentu a dva způsoby založení akciové společnosti - založení s veřejnou nabídkou akcií a založení bez veřejné nabídky akcií. V další kapitole je popsán postup podání návrhu na zápis akciové společnosti do obchodního rejstříku a její vznik. Na závěr je uveden příklad založení konkrétní akciové společnosti.