Srovnání podnikání v ČR a v Rakousku - Pastrňák, Martin; Kalinová, Miluše, 1952-; Hásová, Jiřina, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato práce se zabývá srovnáním podnikání v České republice a Rakousku z právního hlediska. První dvě kapitoly se zabývají možností podnikání jako individuální podnikatel a možnostmi zakládat a provozovat obchodní společnosti dle českého a rakouského práva. Celá práce je především zaměřena na obchodní společnosti. Fyzické osoby jsou zmíněny pouze v prvních dvou částech. Následující kapitoly se zabývají nejčastěji užívanými formami obchodních společností s ohledem na práva a povinnosti zakladatelů či společníků majících podíl ve společnosti. Každá část se přitom samostatně věnuje zakládání a vzniku společností a právům a povinnostem zakladatelů resp. vlastníků společností. V případech, kdy společnosti musí povinně vytvářet orgány, jsou zmíněny také kompetence a povinnosti těchto orgánů. V neposlední řadě je srovnáno praktické uplatnění těchto různých právních forem podnikání. Na závěr práce jsou přiloženy tabulkové a grafické přílohy, které mají jednak přehledně zobrazit možnosti provozování podnikatelské činnosti dle rakouského práva, jednak zobrazují zásadní odlišnosti mezi jednotlivými obchodními společnostmi.
Vedoucí práce: Miluše Kalinová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; obchodní společnosti; diplomové práce; corporations; master's theses